top of page
  • Writer's pictureMartin

Čo prinesie Space Marines kódex

Po predstavení Necrons kódexu sa spolu pozrieme na novinky, ktoré prinesie úplne nový, chrumkavý Space Marines kódex. Október je za rohom!

Frakcia Space Marines (resp. Adeptus Astartes) sa dočkala za poslednú dobu množstva zmien. Okrem novej vlny Primaris jednotiek to bol Space Marines codex 2.0, ktorý vyšiel ku koncu 8. edície. Teraz tu máme 9. edíciu a Space Marines sa opäť dočkajú nového kódexu. Ten bude plný zmien. Jedna z kľúčových zmien bude, že bude tento kódex platný aj pre kapituly Blood Angels, Dark Angels, Deathwatch a Space Wolves. Tieto frakcie už nebudú mať vlastné kódexy, ale budú pre nich vydané vlastné suplementy, ktoré poznáme už pre frakcie Ultramarines, Iron Hands, Imperial Fists, White Scars a Salamanders. Jediná výnimka, ktorá sa do nového kódexu Space Marines nedostala je kapitula Grey Knights. Tá sa dočká samostatného kódexu, čo je pri špecifikácii tejto frakcie pochopiteľné.


V knihe nájdete špecifické pravidlá pre Crusade kampaň. Hráči a fanúšikovia Narrative play a kampaní sa tak môžu tešiť na originálne Agendas, Requisitions, Battle Traits a Crusade Relics. Jednou z odhalených chuťoviek je Requitition s názvom Even in Death I Still Serve (1RP). Tento Requitition umožní hráčovi napchať zranený CHARACTER do sarkofágu Dreadnoughta. Ak má CHARACTER dva a viac Battle Scars, môže byť jeho zranené telo presunuté do Dreadnoughta. Pritom mu ostanú Experience body aj Battle Honours (tie si musí zvoliť samozrejme nové, lebo sa jedná o VEHICLE jednotku).

To však nie je všetko a dokonca dostanete možnosť vylepšiť "First born" jednotku na "Rubicon". Inými slovami malého, starého mariňaka na Primarisáka.


V kódexe tiež nájdete špeciálne pravidlá pre vylepšenie charakterov ako CHAPLAIN, LIBRARIAN, TECHMARINE atď. Tieto pravidlá sú známe z knihy Psychic Awakening. Avšak nebude to len také odkopírovanie, ale aj tu sa objavia nejaké zmeny (viz. obrázok nižšie). Chaplain povýšený na Master of Sanctity už nebude s Warlord traitom Wise Orator prehadzovať všetky neúspešné hody na Litánie. Miesto toho budete mať +1 k hodu na ich zoslanie (resp. zaspievanie).

Indomitus box priniesol predzvesť ďalšej vlny Primaris jednotiek. Nový kódex ich bude vážne plný. Prvým novým modelom bude Captain with Master-crafted Heavy bolt rifle a to rovno v Mark X Gravis zbroji.

S touto Heavy bolt rifle/Mark X Gravis témou sa nesie aj nová TROOP jednotka - Heavy Intercessors. Budú to všetko frajeri s T5 a 3W a navyše vyzbrojený ťažkými kalibrami (viz. datasheet nižšie).

Ak sa vám zapáčili nová anti-tank jednotka Eradicators v Indomitus boxe, môžete sa radovať. Táto jednotka sa dočká samostatného vydania a to dokonca s jedným vylepšením. Jeden z troch modelov si bude môcť zobrať vylepšená Multi-meltu.

Samostatného vydania sa tiež dočká jednotka Assault Intercessors (tiež predstavená v Indomitus boxe). V krabici nájdete aj špeciálne zbrane pre seržanta ako Thunder hammer, Power sword, Power fist, Hand flamer alebo Plasma pistol.

Ďalšia samostatne vydaná jednotka budú Bladeguard Veterans. Seržant si bude môcť užiť Neo-Volkite pistol. Samozrejmosťou sú nové, zaujímavé pózy.

To stále nie je koniec. Na záver si GW pre nás pripravilo veľké odhalenie (ktoré už viac menej bolo pre jasné)! Space Marines dostanú novú "Primaris" verziu Land Speeder jednotky s názvom Storm Speeder. Táto jednotka bude mať až tri rôzne profily, ktoré budú jasne definovať jeho úlohu na bojisku.

Verzia Hailstrike je určená proti pešiakom a ľahkým cieľom:

  • Onslaught gatling cannon, 2x Ironhail heavy stubber, 2x Fragstorm grenade launcher

Hammerstrike bude mať úlohu anti-armour jednotky:

  • Hammerstrike missile launcher, 2x Krakstorm grenade launcher, Melta destroyer (trojhlavňová melta)

Thunderstrike varianta je prevažne určená na boj proti tankom a leteckým cieľom (s FLY key wordom):

  • Twin Icarus rocket pods, Lass cannon


6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page