top of page
  • Writer's pictureMartin

Ako bude fungovať Damage v novej Apocalypse?

V predchádzajúcich článkoch sme si povedali niečo viac o nových baleniach, ktoré vychádzajú pre novú verziu masívnej Apocalypse, a o nových pravidlách a fungovaní zbraní. Tentokrát sa pozrieme ako funguje Damage a Command Assets.


Útok prebieha podobne ako v 8. edícií 40k. Hodíte si D6 a musíte prehodiť WS alebo BS jednotky, ktorá útočí. Ak sa vám to podarí, musíte zistiť, či sa vám podarí váš cieľ zraniť. A práve tu sa objavujú prvé zmeny oproti 8. edícií. Na zistenie, či "woundeme" nepriateľa, používame D12 namiesto D6. V tomto prípade musíme prehodiť nové charakteristiky zbraní (SAT - proti tankom, SAP - proti pechote). Ak sa nám to podarí, umiestnime vedľa zasiahnutej jednotky malý blast marker. Ďalšie poškodenie mení malý blast marker na veľký blast marker.

Na konci kola sa určuje aké bude reálne poškodenie jednotky a preto si zasiahnutá jednotka hádže na save. Za každý malý blast marker musí jednotka uspieť v testu na jej Save pomocou D12. Veľký blast marker však mení kocku pri hode na save na D6. Veľký blast marker vám teda dáva menšiu šancu na úspešný test na save. Za každý neúspešný save, dostane jednotka damage marker. Ak je počet damage markerov rovný životom (hodnota W) jednotky, jednotka umiera.


GW sa tiež rozhovorilo o hviezdach Apocalypse. Nižšie si môžete pozrieť nový profil Primarcha Gullimana a hodnoty ničivej zbrane Great Cleaver of Khorne, ktorou disponuje Khorne Lord of Skulls.



Gulliman ma Save 3+, čo znamená, že malým blast markerom sa braní na 3+ s D12 kockou a proti veľkým blast markerom sa braní na 3+ s D6 kockou. Zabiť ho nebude očividne ľahké. Ďalším novým pojmom je schopnosť zbrane - Destroyer. Zbrane s touto vlastnosťou dávajú automaticky veľké blast markeri, namiesto malých.


Ďalšou novinkou budú Command Asset. Jedná sa o triky, taktiky a stratégie, ktoré vám môžu poskytnúť obrovskú výhodu na bojisku a zmeniť priebeh celého konfliktu. Ich zapojenie do hry je veľmi zaujímavé. Pred hrou si vytvoríte vlastný balíček tvorený 30 Command Assets kartami. Do sveta 40k sa tak dostáva prvok deckbuildingu, ktorý dáva hráčom unikátnu možnosť taktiky a stratégie. V Order Phase si vždy potiahnete jednu kartu +1 kartu za každého vášho Warlorda na bojisku. Maximálny počet kariet je 10. Každá karta má následne na sebe napísane ako, kedy a s kým ju môžete použiť.

Command Assets karty sa delia na všeobecné (v hornej časti je názov Apocalypse) a frakčné. Tie sú určené pre konkrétnu frakciu. Niektoré karty majú podmienku, ktorú musíte splniť, aby ste ju mohli použiť. Nižšie si môžete pozrieť niekoľko takýchto trikov.



Za zmienku stojí Divine Intervention. Táto karta vám umožní zmeniť jednu vašu kocku na hodnotu akú len chcete v Order, Action alebo Damage Phase. Ďalším zaujímavým trikom je Go to Ground. Táto karta do konca kola zdvojnásobuje vybratej INFANTRY jednotke hody na Save. Niektoré Command Assets vám dávajú akcie zadarmo. Jednou takouto kartou je Honour the Chapter. ADEPTUS ASTARTES jednotka môže okamžite zadarmo urobiť Fight action.


Použitie správnej karty v správny moment môže byť kľúčové k epickej výhre. Tento nový prvok znie skutočne zaujímavo a prináša do hry novú variabilitu a možnosť rýchlej obmeny vašej taktiky. za mňa palec hore.


4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page