top of page
  • Writer's pictureMartin

KILL TEAM Kampaň - Vojna o Oerthu

Updated: Oct 23, 2019


Na nasledujúcich riadkoch sa dozviete niečo viac o priebehu vojny o planétu Oertha v systéme Jericho Reach. Kedysi bohatá ťažobná planéta je v súčasnosti na pokraji prežitia a všetko "civilizované" a živé sa stiahlo do centrá posledného žijúceho mesta Oerthis. Viac ako polovica planéty je tvorená ruinami starého, bohatého sveta. Tieto zvyšky života sú známe ako "pustina". Pýtate sa, kto by už len bojoval o takúto umierajúcu planétu. Odpoveď rovnako jednoduchá ako prekvapujúca. Bojoval by každý!


Oertha totižto leží na hranici s T'AU Empire a teda vytvára vstupnú bránu a prvý obranný val pred prípadnou inváziou. To samozrejme nestačí! "Pustina" je plná lúpeživých Orkských klanov, ktoré neustále napádajú hraničné oblasti obývaných častí mesta. Celá planéta sa navyše tlačí v malých priestoroch centra mesta a hovorí sa, že Adeptus Mechanicus kopal tak hlboko do útrob planéty, že tam nedokáže zasvietiť ani svetlo samotného božského Emperora. A tam kde nie je jeho svetlo, je len Chaos. Každý deň vznikajú nové fanatické kulty vzývajúce k rebélií a oslavujúce moc božstiev Chaosu. Celé mesto je na spadnutie. Jediná sila medzi absolútnym pádom a nádejou sú sily Deathwatch Space Marines, ktoré strážia hranice zo svojej vysokej Watchtower. Našťastie v nastávajúcom boji nebudú sami. Na planétu dorazil predvoj Achilus Crusade - hlavnej sily Impéria, ktorá má doraziť na obežnú dráhu planéty za 10 dní.


Všetky oči Jericho Reach sa pozerajú na tento mixér plný zelenej kože, skazeného chaosu a imperiálnych zvyškov. Stačí už len zapnúť spínač a pozerať sa ako to celé dopadne. Pre Oerthu to bude poriadne dlhých 10 dní.



Kampane v hre KILL TEAM sa zúčastnia 6 hráči. Každý z nich bude zastupovať inú frakciu. O osud planéty budú bojovať:

Ultramarines (Tomáš "Dlabin")

Deathwatch (Martin - ja)

Death Guard (Tomáš)

Thousand Sons (Tomáš)

T'AU Empire (Michal)

Adeptus Mechanicus (Maroš)


Na obrázku posledného mesta Oerthis uvidíte ako sa jednotlivým frakciám darí a ako budú prebiehať prvé dni vojny. Kampaň bude trvať 10 bojových stretov (čo predstavuje 10 dni na planéte do príchodu Achilus Crusade). Na záver nájdete tabuľku so zdrojmi frakcií. Každé dva zápasy zvyšujú bodovú hodnotu kill teamu o 25 bodov a dozviete sa viac o situácii na planéte.


Kampaň máme za sebou! Finálny boj (štvor-hra) nájdete TU. Do finále sa dostali armády Death Guard, Space Marines (Ultramarines), Thousand Sons a Deathwatch. Bol to masaker.


Priebeh kampane


Ultramarines Morale 6 / Intelligence 6 / Materiel 8 / Territory 8 - stav po 10 dňoch/zápasoch

Deathwatch Morale 6 / Intelligence 6 / Materiel 7 / Territory 4 - stav po 10 dňoch/zápasoch

Thousand Sons Morale 6 / Intelligence 6 / Materiel 7 / Territory 8 - stav po 9 dňoch/zápasoch

T'AU Empire Morale 6 / Intelligence 5 / Materiel 7 / Territory 6 - stav po 10 dňoch/zápasoch

AdMech Morale 5 / Intelligence 7 / Materiel 4 / Territory 5 - stav po 9 dňoch/zápasoch

Death Guard Morale 5 / Intelligence 6 / Materiel 8 / Territory 6 - stav po 10 dňoch/zápasoch


Povrch planéty Oertha zachvátilo šialenstvo. Nič na jej povrchu nefunguje normálne. Stroje ukazujú nezmyselné hodnoty a po celom meste sa objavujú "hluché" miesta, ktoré bránia zložkám obrany v komunikácií. Overovacie kódy nefungujú a obežná drahá planéty ostala slepá a hluchá. V uliciach vznikajú nepokoje, vzbury a ozbrojené konflikty sú na dennom poriadku. Adeptus Mechanicus sa odmlčal a stiahol do nekonečného podzemia planéty.


Zostáva 10 dní do príchodu Achilus Crusade, keď sa v halách Watchtower ozýva poplašný signál. Na obežnej dráhe planéty bol zaznamenaný pohyb neznámych vesmírnych plavidiel. Neodpovedajú na overovacie protokoly. Správca mesta nestíha vyslať overovacie plavidlá na obežnú dráhu, keď sa objaví nový poplach. Neznáme plavidlá vyslali na povrch planéty výsadkové lode. Watchmaster reaguje okamžite a na miesto pristátia vysiela Kill Team seržanta Azathora Seraphusa.


Okolnosti tohto stretu sú prísne tajné. Jednotky Deathwatch však po prvých dvoch konfliktoch zistili, že sa jedná o spojencov z kapituly Ultramarines, ktorí tvoria predvoj hlavnej krížovej výpravy. Táto prísne tajná správa zo stretu týchto dvoch spojencov nesie pečať Ordo Hereticus. Čo sa vlastne stalo na bojovom poli sa pravdepodobne nikto nedozvie. Prečo sa však spojenci nerozpoznali už na prvý pohľad ostáva záhadou. (Deathwatch vs. Ultramarines 1:1)


Prvý stret a začiatok bojov o mesto Oerthis bol medzi kill teamom Deathwatch a T'AU Empire. Tento stret mal súčasne boje ukončiť. Bojovníci Overwatch pod vedením Librariana Samiela sa opäť postavili údernému výsadku Xenos. Tentokrát čelili obávanému Comamnderovi v VX85 Enfoncer Battlesuite. Telá Xenos a zničené drony zaplnili ulice. Bezvládne telá Adeptus Astartes ležali v prachu. Bol to krutý boj, v ktorom sa každú sekundu prelievali váhy osudu. Deathwatch bohužiaľ nestihol zastaviť Xenos a tak takticky ustúpil, aby sa mohol stretnúť s týmto nepriateľom Impéria ešte raz. (Deathwatch vs. T'AU Empire 0:1 - druhá hra odstúpená)


Ultramarines sa okamžite zapájajú do obrany mesta. Adepti Astra Telepathica zachytávajú narušenie warpu priamo na okraji mesta. Kill Team seržanta Cassusa narazil v ruinách starého sveta na oddiel prastarých nepriateľov Impéria - Thousand Sons. Ich prvý stret bol krvavý. Cieľom Ultramarines bolo odrezať telo od hlavy a tým zabrániť v ďalšiemu taktickému postupu Thousand Sons. Ich neľahká úloha sa im podarila. Čarodejník padol! Po krátkej odmlke sa zradcovia Thousand Sons opäť postavili ochrancom Impéria - Ultramarines. Ich túžba po pomste bola neukojiteľná. Tentokrát stáli sily warpu na strane Chaosu a Ultramarines sa museli takticky stiahnuť. (Ultramarines vs. Thousand Sons 1:1)


T'AU sa chopilo iniciatívni a ich prítomnosť bola zaznamenaná v oblastiach D5, D6 a Hab-block 25W. Predsunuté jednotky Ultramarines sa snažia za každú cenu udržať okrajový perimeter mesta a tak dochádza k prvému stretu týchto dvoch frakcii. Ultramarines zaujal obranné pozície. Ich čakanie netrvalo dlho. Už niekoľko hodín po prvých poplašných hláseniach sa objavila elitná jednotka útočných výsadkárov T'AU Empire. Boj bol krátky a krvavý - na strane útočníka. Ultramarines udržali svoju pozície a odrazili prvý väčší útok Xenos. Jednotky T'AU Empire boli na ústupe z periférie mesta, keď sa odrazu ocitli pod paľbou Ultramarines. Kapitán Callius Brutus nenechal nič na náhode. Vedel, že Xenos nesie tajomstvo ukryté v podzemí. Vedel, že majú odpovede na jedinú otázku, ktorá mu bráni v spánku. Prečo je planéta Oertha v hľadáčiku Choasu, Xenos a dokonca aj dôvodom zrady AdMechu. Musel získať odpoveď a to ešte pred príchodom hlavnej armády. Ostávalo mu už len pár dní. Jeho pasca uspela. bojovníci T'AU Empire takmer unikli, no kapitán a jeho kill team úspešne získal záhadný data-disk. Teraz len zistiť, čo tento disk obsahuje. (Ultramarines vs. T'AU Empire 2:0)


Každým dňom sa Achilus Crusade približuje a obránci mesta čelia záplave hniloby, hnisu a skazenosti. Musí to niekto zastaviť! Tejto úlohy sa samozrejme zhostili ochrancovia Impéria - Ultramarines. Postavili sa čelom hrozbe v podobe Death Guard. Prisluhovači Nurgla zaútočili na stred mesta, vedení Lordom of Contagion, ktorého meno sa nedá v ľudskom jazyku ani len vysloviť. Na strane Impéria sa mu postavil kapitán Callius Brutus. Ich prvý stret bol plny taktických pohybov, presunov, únikov. Ultramarines napokon úspešne izolovalo nepriateľského Commandera a tvrdým úderom rozdrtili nepriateľské sily a udržali strategickú križovatku. Boj pokračoval a došlo ku krutému duelu kapitána s Lordom. Zvyšné sily sa snažili uštedriť protivníkom Impéria čo najväčšie straty. Na bojisku Keď si Commander Death Guardy uvedomil, že stojí na bojisku úplne sám, rozhodol sa uniknúť skrz teleportačné zariadenie svojej Terminator zbroje. Mesto bude na pár dní v bezpečí! (Ultramarines vs. Death Guard 2:0)


Deathwatch a kill team seržanta Wulfgara sa vydali po stopách Adepus Mechanicus s cieľom zistiť, prečo spojenecké sily zaútočili na ich kill team. Deathwatch sa preto odoberá do nekonečných baní pod mestom Oerthis. Netrvá to dlho a Wulfgar narazil na prvú obrannú líniu Admech špecialistov. Opäť dochádza k boju. Avšak ani tentokrát nedostane seržant žiadne odpovede. Deathwatch pokračuje v prenasledovaní bojovníkov Adeptus Mechanicus. Seržant Wulfgar sa opäť stretáva s obrannou líniou. Ich stret sa odohráva v opustenej ťažobnej kolónii hlboko pod povrchom mesta Oerthis. Tentokrát sa podarilo zajať jedného bojovníka strojového boha. Dostať z neho nejaké informácie bude len otázka času.   (Deathwatch vs. Adeptus Mechanicus 1:0 - remíza v prvom strete)


Druhý Deathwatch Kill Team bol vyslaný preskúmať podozrivé signály v sektore Hab-block 45W. Prítomnosť Choasu bola cítiť na každom kroku. Nepriatelia Impéria nenechali na seba dlho čakať a uprostred obývanej skladových priestorov sektoru došlo ku krvavému stretu Deathwatch a Thousand Sons. Démonické výplody warpu zahnali Deathwatch kill team k ústupu. Netrvalo to dlho a zradcovia Boha Emperora dohnali ustupujúci Kill Team Deathwatch. Strhol sa tvrdý a krvavý boj. Deathwatch musel preraziť nepriateľskú líniu. Energia warpu bola cítiť pri každom nádychu. Snaha služobníkov Impéria však nestačila. Napriek tomu, že padol zákerný kúzelník, Deathwatch sa opäť muselo uchýliť k ústupu.  (Deathwatch vs. Thousand Sons 0:2)


Ulice mesta Oerthis sa plnia zúfalstvom a pachom smrti. . CHaos sa prelieva medzi zničenými budovami mesta ako nekonečný oceán temnoty. Dva takéto protichodné prúdy sa na 8 deň konfliktu konečne stretli. Dvaja bohovia warpu sa rozhodli porovnať si svoje sily. Ich prvý stret bol rýchly a smrtiaci. Hordy hnijúcich mŕtvol , pochodujúcich Plague Marines a Lord Kalban sa pustili do prekliatych Thousand Sons. Papa Nurgle sa isto potešil. Kalban mu priniesol zničenú helmu nepriateľského kúzelníka. Tento stret vyšiel Thousand Sons pridraho. Netrvalo dlho a na ulici sa odrazu objavil blesky vrhajúci ohlušujúci portál. Pred Lordom Kalbanom sa objavil mocný kúzelník Thousand Sons sprevádzaný čerstvými silami. Prekliate zbrane Rubic marines trhali bojovníkov Death Guard na tisíce kúskov. cesta sa premenila na potok hnisu, krvy a slizu. V strede tohto všetkého si vymieňali ranu za ranou, úder za úderom dvaja šampióni Chaosu. Obaja si chceli zaslúžiť priazeň svojho boha a pána. Prastarý kúzelnik známy ako Amún napokon vyvolal sily warpu a križovatku pohltili blesky. Mohutné telo Lorda Kalbana padlo s dunením na zem. Ešte dlho sa ulicami mesta niesol zlovestný smiech kúzelnika Amúna. (Death Guard vs. Thousand Sons 1:1)


Západnú časť mesta zahalil komunikačný šum. Ani z Watch Tower nad mestom sa nedarí Impériu preniknúť cez záhadnú energetickú bariéru. Túto dátovú blokádu zapríčinil stret výsadkových jednotiek T'AU Empire a so silami warpu - Thousand Sons. Bojová šťastena stála na strane síl Choasu. Thousand Sons sa zmocnili kritických dát, no cena bola privysoká. Len dvom bojovníkom Chaosu sa podarilo prežiť a narýchlo uniknúť s korisťou cez warpový portál, nevedno kam. Za týmto musí stáť niekto oveľa mocnejší. Ďalší stret medzi príslušníkmi T'AU Empire a prisluhovačmi Choasu nie je presne zdokumentovaný. Ich boj je zahalený tajomstvom. V imperiálnych záznamoch sa len uvádza informácia o zapojení vrchného veliteľa výsadku Xenos, ktorý dokázal vysledovať Thousand Sons kúzelníka. Podľa útržkových pozorovaní a údajov vieme, že sa T'AU podarilo zastaviť postup zradcov Emperora. (T'AU Empire vs. Thousand Sons 1:1)


Thousand Sons však nebojovali len na jednom mieste. Fungovali vo vysoko organizovaných útočných skupinách, ktoré mali jediný cieľ - dostať sa k tajomstvu Adepta Mechanica. Všetko začínalo dávať zmysel. AdMech musel v nekonečných katakombách mesta nájsť niečo, čo Chaos ťahalo k sebe. Ich prvý stret bol krutý a AdMech musel nasadiť samotného Commandera obranných línií. Ani ten však nedokázal ubrániť perimeter. Bojovníci mechanického boha sa museli stiahnuť. (Thousand Sons vs. Adeptus Mechanicus 1:0)



Severná časť mesta začala vykazovať prítomnosť Chaosu. Medzi najchudobnejšími vrstvami obyvateľstva sa začali šíriť rôzne choroby a celá oblasť bola zahalená do nepreniknuteľnej zapáchajúcej hmly. Obavy Watchmastera sa potvrdili v momente, keď pliaga v podobe napuchnutých pochodujúcich mŕtvol vystúpila zo zelenej hmly. Prisluhovači hnilobného boha Chaosu - Nurgle začali svoje ťaženie na posledné mesto Oerthis. Ich prvým cieľom boli opevnenia Adeptus Mechanicus. Ich prvá línia padla! Príslušníci Adeptus Mechanicus pokračovali v bránení svojho tajomstva a nesmeli dopustiť, aby sily Chaosu vstúpili do labyrintu podzemného sveta. Bojovníci strojového Boha bojovali udatne, no ani to nestačilo. Horda skazenosti a hniloby pokračovala vo svojom nezastaviteľnom pochode do útrob mesta Oerthis.  (Death Guard vs. Adeptus Mechanicus 2:0)


Bola to otázka času, kedy sa úderné jednoty Xenos stretnú s hordami Death Guard. T'AU Empire sa muselo dostať ku koreňu veci. Museli objaviť tajomstvo v útrobách nekonečného podzemného mesta. Jediná cesta, ako vyniesť toto tajomstvo na povrch planéty, viedla cez hnijúce Chaosom skorumpované telá Death Guard. Na bojoch sa zúčastnili Comamnderi obidvoch strán. Šťastena sa prevažovala zo strany na stranu a každú chvíľu to na bojisku vyzeralo inak. Lord Kalban bol krutý a nebezpečný nepriateľ. Ani sila modernej technológie Xenos nedokázala odolať rozkladu a hnilobe. T'AU Empire utrpelo veľké straty a preto sa rozhodlo takticky odstúpiť z mesta Oerthis. Ich chvíľa ešte len príde. Teraz však musia nazbierať silu a počkať na hlavný útok na planétu. Osud mesta a tajomstva pod jeho ulicami nechali v rukách primitívnych ľudí a ich smiešnej viery v Impérium a Emperora. (T'AU Empire vs. Death Guard 0:1, druhá hra odstúpená)


Adeptus Mechanicus zachytil v jednej zo svojich podzemných kolónií prítomnosť cudzích jednotiek. Okamžite reagoval a vydal rozkaz BR011-010. Na miesto sa vydal úderný tím Alpha Rangera Theta C12 R2D2. Jednotku čakalo nemylé prekvapenie. T'AU Empire bolo na mieste a skenovalo, všetko čo sa dalo. Hľadali informácie. AdMech okamžite jednal a zaútočil. Ich prvý útok bol odrazený a ich tím bojovníkov sa musel takticky stiahnuť do nekonečných tunelov v podzemí. Podzemné chodby poznajú a tak sa odhodlali zaútočiť ešte jeden krát. Tentokrát to bol tela proti telu v úzkych koridoroch banského systému mesta Oerthis. Ich druhý stret skončil skončil v prospech prisluhovačov strojového Boha. Admech udržal svoju podzemnú pevnosť. (Adeptus Mechanicus vs. T'AU Empire 1:1)


Kapitan Mavius Deolis prijal pozvanie do Watchtower, kde sa stretol s Watchmasterom za zatvorenými dverami. Nikto nevie čo preberali a aké plány na obranu mesta spriadali. Jedno je však isté. Po tomto stretnutí upriamili Kill Team jednotky Ultramarines svoju pozornosť na akcie Adeptus Mechanicus. Ich prvá misia bola jasná. Pozorovať činnosť nepriateľského veliteľa a zistiť o zrade AdMechu čo najviac. Prvá úloha dopadla úspešne a dokonca sa podarilo vylákať Tech- Priest Dominusa. Tech - Priest Dominus odhalil pascu príliš neskoro a ocitol sa so svojou jednotkou špecialistou v obkľúčení. Musel za každú cenu preraziť líniu Ultramarines a uniknúť s drahocennými informáciami o experimente, ktorý AdMech vykonával v nekonečných kobkách pod mestom. Bojovalo sa telo na telo. Napokon sa Tech - Priestovi podarilo preraziť obkľúčenie a uníknuť. (Adeptus Mechanicus vs. Ultramarines 1:1)


Hniloba a korupcia Choasu sa neprestáva šíriť mestom. Adeptus Mechanicus nedokázal ubrániť svoje pozície. Mor v podobe nekonečnej hordy Poxwalkerov a Plague Marines pokračuje svoje ťaženie do centra mesta Oerthis. Niekto sa im musí postaviť. Watchmaster povoláva Librariana Samiela, ktorý sa pridáva ku kill teamu seržanta Apolliusa. Prvé stretnutie bolo rýchle, krvavé a zúfalé. Sily Impéria utrpeli brutálnu porážku a Librarian takmer padol. Deathwatch kill team sa totižto postavil hlavnej údernej sile Death Guardy - samotnému Lordovi Kalbanovi, pánovi hnisu a skazenosti. Librarian Samiel musel zmeniť taktiku. Museli podnikať rýchle, kľúčové prieniky do hordy skazenosti a oslabiť tak ich počty. Druhý útok potvrdil Deathwatchu ich novú taktiku a dopadol úspešne. /derná jednotka veteránov na čele s Librarianom Samielom prenikla prvou líniou nepriateľov a tak započala sériu záškodníckych akcií. (Deathwatch vs. Death Guard 1:1)



Čo priťahuje sily Choasu? Prečo Adeptus Mechanicus neustále ochraňuje svoje podzemné kráľovstvo? Prečo sa zdá byť planéta Oertha tak dôležitá. Napriek svojej polohe sa predsa len jedná o umierajúcu planétu bez väčšieho významu. Impérium musí poznať odpovede.



Zdroj: Warhammer Community, archív autora

148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page