top of page
  • Writer's pictureMartin

Prvé dojmy z 9.edície Warhammer 40.000

Spolu s oslavami odštartovania 9. edície Warhammer 40.000 sme si spravili v Žilinskej herni MagicHammer vlastnú akciu. 6 statočných veliteľov sa podujalo tej cti vyskúšať si nové pravidlá v praxi. Prinášam vám krátke dojmy z prvých dotykov s novými pravidlami. Samozrejme sa jedná len o prvý nástrel a postrehy a nie komplexné hodnotenie.

V herni prebiehali tri zápasy v jednej chvíli. Space Marines si to rozdávali na dvoch frontách proti Necronom a AdMechu a Tyranidi stáli proti hordám Chaos démonom. Všetci hrali rovnakú misiu z kategórie Eternal War - Incursion s názvom Divide and Conquer. Hrali sme na 1000b.

Hneď na úvod musím povedať, že oficiálne pravidlá pre veľkosť bojiska a predpísane deployment zóny, či rozmiestnenie objectives bolo skvelé pri tvorbe vyrovnaného bojiska, umiestňovanie terénov a celkovej podoby stola.

Vzhľadom k primárnym úlohám v misií (Hold, Hold 2 a Hold more) sa na nič nečakalo a obidve armády museli proti sebe vyštartovať hneď od prvého kola. Akcia teda bola veľmi rýchla a žiadne "kempenie" rohov sa nekonalo. Víťazné body za Primárne úlohy misie sú totižto vo veľkej prevahe oproti víťazným bodom z vybratých sekundárnych úloh (pred hrou si musíte vybrať 3 sekundárne úlohy z rôznych kategórií + samotná misia vám ponúka na výber špecifickú sekundárnou úlohu). Je teda kritické pre každého hráča udržať čo najviac Objectivov pod svojou kontrolou, alebo aspoň zabrániť súperovi v ich kontrolovaní. Sekundárne úlohy ste si vyberali podľa herného štýlu vlastnej armády a podľa toho ste aj hrali. Vytvárali ste si tak vlastný sled udalosti špecifický pre vlastnú armádu a jej bojovú taktiku.

Pre svojich Space Marines (Ultramarines successor chapter Greyshields) som si vybral Engage on all Fronts (kategória Battlefield Supremacy), Raise the Banner High ( kategória Shadow Operations) a While We Stand We Fight (kategória No Mercy, No Respite). Moji skauti prvé kolo dvihli prápory kapituly a zvyšok armády sa rozmiestnil strategicky po bojovom poli. Mojim cieľom bolo tiež prežitie dvoch taktických vozidiel (Tactical Warsuit a Redemptor Dreadnought) a kapitána kapituly. Súper (Necrons) si vybral za úlohu zničenie mojich vozidiel (Bring it Down), kontrolu 3 objectives (Domination) a zabitie čo najviac modelov v mojej armáde (Thin Their Ranks). Každý tak hral svoju vlastnú hru a robil všetko preto, aby získal čo najviac víťazných bodov.

Práve zameranie sa na úlohy je v týchto misiách to najlepšie (znalci ITC pravidiel a misií isto vidia tie spojitosti). Súčasne vynechanie primárnych úloh Kill, Kill more (opäť z originál ITC pravidiel) je ešte lepšie, lebo už nevyhráva len ten kto ma väčší kaliber, ale aj ten, kto viac rozmýšľa. Sekundárne úlohy zas pridávajú do hry troška toho Narrative pocitu, kde vaša jednotka bráni vztýčený prápor vašej kapituly, chránite svojho Warlorda pred nepriateľskými snahami ho zabiť, alebo sa už len takticky pohybujete po bojisku, aby ste boli aspoň v troch sektoroch stola. Všetko tak nejak funguje dokopy a od prvého kola sa nenudíte, nečakáte a jednoducho si užívate instantnú zábavu.

A s instantnou zábavou samozrejme súvisí aj rýchlosť a plynulosť hry. Tu musím povedať, že som dostal presne čo som chcel. Jednu partiu sme hrali 2 hodiny a kľudne by sme to dali za hodinu a pól, keby sme nekvákali, nebehali medzi stolami, nemudrovali a proste nedávali si piánko, relaxačné tempo hrania (papanie, pitie, záchodík atď). Bolo to rýchle a akčné = super.

Pred hrou samotnou sme si samozrejme vysvetlili nové pravidlá terénu a z môjho pohľadu je to veľký krok dopredu. Stále tam máte dosť LOS bloku a súčasne dosť priestoru na manévrovanie, aby ste sa nenaháňali okolo LOS bloku pól hry. Vzhľadom k veľkosti stola sa dostali súperove jednotky do boja v prvom a druhom kole, pretože vaše jednotky jednoducho musia ísť dopredu a držať objectives. Terén už teda nebol len pekný na pohľad (aspoň ten namaľovaný na našom stole) ale aj funkčný a museli ste s nim počítať pri plánovaní budúcich krokov.

Čo sa týka nového herného prvku - Strategic Reserves, ten sme si bohužiaľ nevyskúšali, lebo sme na to jednoducho zabudli. Každopádne po hre sme sa zhodli, že by tento malý trik mohol významne zmeniť dianie na stole a pridať do hry ešte viac taktických prvkov. Určite na Strategic Reserves nezabudnite!

Ďalší veľký plus novej edície je zisk 1CP v každej Command Phase. Toto je super a vaša armáda nikdy nepríde o minimálne palivo na urobenie nejakých trikov alebo zachránenie kritického Save hodu pri vašom Warlordovi. Skvelý prvok a určite ho hodnotím pozitívne.

Samozrejme, aby som len nechválil. Nový systém striedavého deplojovania jednotiek má dve strany mince. na jednu stranu je to zaujímavá Mind trick hra s vašim súperom, na druhú stranu ani len netušíte kto ide prvý a veľmi agresívny deployment vašich jednotiek sa vám môže veľmi rýchlo vypomstiť. Je to zaujímave a súčasne veľmi náhodne. O tom kto ide prvý rozhoduje len jeden hod kocky!

Ďalším troška negatívnym prvkom je dôležitosť tkz. Alpha Strike-ku. Natisnúť sa na objectives a držať ich za každú cenu je veľmi dôležité a súčasne to môže byť fatálne pre vášho súpera (ktorý riskoval, postavil sa príliš blízko dúfajúc, že pôjde prvý). Môže sa teda stať, že sa rozhodne v prvom alebo druhom kole ak sa obaja hráči rozhodli pre riskantnejší, agresívnejší deploy svojich jednotiek. Ale to je asi daň za riskovanie a treba sa tým pádom naučiť deployovať svoje jednotky z väčším rozmyslom a opatrnosťou.


Prvé dojmy z prvej hry 9. edície Warhammer 40.000 sú celkovo veľmi pozitívne a táto edícia rieši veľa starých nerestí a "nedorobkov" (terény, balans mapy, prechod k ITC systému, nedostatok CP a našlo by sa ešte pár). Súčasne sa však vracia k starým veciam, ktoré boli postupne v 8. edícií odstránené (striedavý deployment, náhodne určenie prvého hráča hodom kocky, problémový Alpha Strike). Už z jednej hry je však jasné, že pre mňa osobne nie je dôvod k návratu k 8. edícií a teším sa na ďalšie misie a hry.


Zdroj: Archív autora

195 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page