top of page
  • Writer's pictureMartin

Space Marines charaktery dostali vylepšenie

Faith & Fury je druhá kniha pravidiel z novej série Psychic Awakening, ktorá pojednáva o boji rôznych légií Chaosu s Black Templars. V knihe však nenájdete len pravidlá pre Chaos Space Marines a Black Templars, ale aj všeobecné pravidlá pre Space Marines a to konkrétne pre ich charaktery. GW sa rozhodlo zatraktívniť charaktery ako Techmarine, Librarian, Apothecary, Ancient, Chaplain a Chapter Champion.


Nové pravidlá vám umožnia za 1CP vylepšiť vyššie spomínaný charakter a dostať ho tak na vyššiu hodnosť v rebríčku mariňákov. Librarian sa mení na Chief Librariana, Apothecary sa mení na Chief Apothecary a tak ďalej. Dôležité je spomenúť, že toto vylepšenie platí len na no-named charaktery a môžete vylepšovať len jeden krát a aj to pred začatím bitky. Tieto vylepšené charaktery dostavajú nové Warlord traity, nové pasívne schopnosti a Relics. Poďme sa na nich pozrieť podrobne.

Chief Apothecary

Chief Apothecary dostáva do vienka novú pasívnu vlastnosť. Môžete prehadzovať kocku, ktorou zisťujete, či sa vám podarilo oživiť model. Nehodíte 4+ na prvý pokus? Nevadí! Vylepšený Apothecary vám dáva druhý pokus.


Tento charakter môžete obohatiť jedným z dvojice nových Warlord traitov - Selfless Healer alebo Father of the Future. Selfless Healer vám umožňuje používať liečenie/oživovanie dva krát (2x na 1 jednotku alebo 1x na 2 jednotky) a to dokonca, aj keď neuspejete pri prvom pokuse o oživenie modelu (neprehodíte 4+). Potrebujete udržať Aggressorov nažive? Nový Apothecary má na to skvelé nástroje. Father of the Future umožňuje (CHAPTER) INFANTRY a (CHAPTER) BIKER ignorovanie zranení na 6+ (feel no pain).Táto schopnosť ma dosah 6 palcov. V prípade, že jednotka už má podobnú vlastnosť, mení sa tento bonus na hod 5+.


Poslednou novinkou sú dva nové Relics. Auqital je Pistol, ktorá nahrádza bolt pistol alebo absolver pistol. Má dostrel 16 palcov S5 AP-3 a damage 1. Ak zasiahla VEHICLE alebo MONSTER, mení sa damage 1 na D6. Druhý Relic sa volá Healer's Aegisa je o niečo zaujímavejší. Každý (CHAPTER) INFANTRY model, ktorý je 1 palec do modelu s touto relikviou dostáva invulnerable save 5+. Takže bublina 6x Aggressor s 5+ fnp a 5++ a možnosťou oživovania každé kolo s re-rollom už znie skutočne ako vyššia úroveň charakteru Apothecary.

Chapter Ancient

Tento charakter si vylepšením zvyšuje dosah aury banneru na 9 palcov.


Prvým Warlotd traitom je Singular Presence. Tento trait dáva Chapter Ancientovi novú auru, ktorá pôsobí na (CHAPTER) INFANTRY, (CHAPTER) BIKER a (CHAPTER)DREADNOUGHT do 3 palcov od Chapter Ancienta. Táto aura umožňuje ovplyvneným jednotkám vykonávať HEROIC INTERVENTION ako keby boli CHARAKTERY. Druhy trait sa volá Steadfast Example. Trait zlepšuje pasívnu schopnosť Defenders of Humanity. Každá jednotka s touto vlastnosťou, ktorá stojí 3 palce od Chapter Ancienta si zdvojnásobuje počet modelov pri určovaní kontroly nad objectivom.


Dva nové Reliky nesú názvy Standard of Righteous Hatred a Pennant of the Fallen. Prvý dodáva banneru novú vlastnosť, ktorá zlepšuje WS a BS modelu na 2+, ak sa mu podarí po smrti bonusovo zaútočiť skrz originálnu schopnosť banneru. Druhý umožňuje vykonať 2 útoky s jednou zbraňou na blízko (opäť ak hráč uspeje v originálnej schopnosti bannera na vykonanie posledného útoku pred smrťou).

Master of the Forge

Master of the Forge je vylepšená verzia modelu Techmarine, ktorá pri použití schopnosti Blessing of the Omnissiah lieči 3 poškodenia namiesto D3.


Master of the Forge môže byť vylepšený o dva nové Warlord traity. Master the Machine dáva všetkým (CHAPTER) VEHICLE, do 6 palcov od tohto modelu, bonus +1 k hodu na hit. Tento Warlord trait je extrémne silný pre IRON HANDS (Ako keby práve oni potrebovali ďalšie posilnenie, že?)! Warden of the Ancients dáva všetkým (CHAPTER) DREADNOUGHT, do 6 placov od tohto modelu, +1 k S a A charakteristikám.


Dva nové Reliky pre tento model sú The Endurant Protector a Mortis Machina. The Endurant Protector pridáva modelu +1 T a invulnerable save 4+. Mortis Machina nahrádza power axe a má hodnoty S+1, AP -3 a D3 damage. Zbraň má bonusovú vlastnosť. Ak je cieľom úroku VEHICLE, tak za každý neúspešný hod na save proti tejto zbrani, dostane cieľ útoku 1 dodatočný mortal wound.

Chief Librarian

Vylepšený Librarian si môže vybrať jednu dodatočnú Psychic power a môže sa pokúsiť o jeden Deny the Witch test navyše.


Rovnako dostáva na výber dva Warlord traity - High Scholar of the Librarius a Psychic Mastery. High Scholar of the Librarius umožňuje modelu výber Psychic powers z rôznych disciplín a nie len z jednej. Môžete tak kombinovať najlepšie kúzla! Psychic Mastery dáva modelu bonus +1 k výsledku prvého Psychic testu v každej fázy.


Opäť budete mať na výber z dvoch nových Relikov. Neural Shroud pridáva dosah 12 palcov k vlastnosti Psychic Hood. Budete môcť rušiť nepriateľské kúzla na 24 + 12 palcov a to rovno dva krát (vďaka pasívnej schopnosti Chief Librariana). Vinculum Vitae je meč, ktorý nahrádza force sword. Meč ma hodnoty S+1, AP-3 a D3 damage. Pri hodení nemodifikovanej šestky na wound udelíte cieľu rovno D3 mortal wounds, namiesto bežného poškodenia.

Master of Sanctity

Chaplain sa okrem nedávnych litánií dočkal lásky aj v knižke Faith & Fury. Od teraz si budete môcť vylepšiť Chalpaina na pozíciu Master of Sanctity. Takáto Chaplaina ovláda o jednu litániu viac a dokáže na začiatku kola vyvolať až dve.


Prvý Warlord trait, Wise Orator, môže prehadzovať kockou pri vyvolávaní litánií. Máte tak vyššiu šancu na ich vyvolanie. Druhý trait, Bellowing Firebrand zvyšuje dosah litánií a schopnosti Spiritual Leader o 3 palce.


Ďalšou novinkou sú dva Reliky. Sacrosant Rosarius dáva modelu invulnerable dave 3+. The Emperor's Judgement zabraňuje nepriateľom pri útočení na tento model v prehadzovaní hodov na hit, na wound a na damage. Navyše nepriateľská jednotka do 6 palcov od tohto modelu, ktorá si hádže na morálku používa 2 kocky a nižší hod odstraňuje.


Poslednou novinkou sú špecifické litánie pre jednotlivé Space Marines chaptre. Tieto nové litánie len rozširujú typické taktiky a stratégie, ktoré sú nevyhnutne prepojené s konkrétnou chaptrou.

White Scars: Strike of the Head

Jednotka 6 palcov od tohto modelu môže re-rollovať hody na wound pri boji na blízko.

Imperial Fists: Fortress of Resolve

Jednotka do 6 palcov od tohto modelu triafa Overwatch na 5+.

Salamanders: Safeless Saviours

Jednotka do 6 palcov od tohto modelu môže vykonávať Heroic Intervention, ako keby bola CHARACTER.

Iron Hands: Medusan Furore

Jednotka do 6 palcov od tohto modelu dostáva bonus +1 S.

Ultramarines: March for Macragge

Jednotka do 6 palcov od tohto modelu prehadzuje všetky jednotky pri hode na Advance alebo Charge.

Raven Guard: Swift as the Raven

Jedna zvolená jednotka do 6 palcov od tohto modelu môže strieľať aj keď toto kolo vykonala Fall back. Ak má táto vybratá jednotka FLY, môže toto kolo aj chargovať.

Chapter Champion

Company Champion sa dokáže zmeniť na Chapter Champion. Tento model dostáva novú pasívnu vlastnosť: Skilful Parry. Nepriatelia útočiaci na tento model so zbraňou na blízko dostávajú postih -1 na hit.


Dva nové Warlord traity sú Master Duellist a Martial Exemplar. Prvý trait dokáže zabiť útočníka počas jeho vlastného útoku. Pri každom nepriateľskom hode na hit. so zbraňou na blízko, s hodnotou 1 sa hodí D6. Ak padne 4+, nepriateľský model utrpí po svojom útoku 1 mortal wound. Martial Exemplar dáva modelu 6 palcovú auru, ktorá umožňuje prehadzovať charge roll priateľských (CHAPTER) jednotkám.


Chapter Champion tiež dostáva 2 nové Reliky. Prvý je Blade of Triump, ktorý nahrádza master-crafted power sword a má hodnoty S+2, AP-4 a damage 3. Druhým Relicom je The Angel Artifice. Model s týmto Relicom dostáva save 2+ a invulnerable save 4+.


Prehľad nových vylepšení pre ikonické charaktery Space Marines máme za sebou. Treba uznať, že niektoré kombinácie s novými pravidlami pre Space Marines môžu vytvoriť skutočné silné a nepríjemné armády.



44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page