top of page
  • Writer's pictureMartin

UPGRADE (pravidiel WH40k) apríl 2019

Updated: May 3, 2019

Je to tu! Games Workshop si pre hráčov 8. edície Warhammer 40,000 pripravil aprílový súpis nových alebo upravených pravidiel. Poďme sa v skratke pozrieť na zmeny. Aprílový UPGRADE balíček nájdete TU. Novinky pre jednotlivé armády sú sekcii FAQ, ktorú nájdete TU. Skrátenú verziu noviniek týkajúcich sa jednotlivých armád nájdete TU.


Syndróm "Wobbly models"

Poznáte to. Držíte pod kontrolou horné poschodie rozpadnutej budovy Administrata a snažíte sa okresať nepriateľské počty zelených orkov skôr, ako sa im podarí s pokrikom "Waagh!!!" chargnuť vašu pozíciu. Okrovia chargnu a zrazu sú povešany na okrajoch okien, alebo vám súper povie, že ich nechá dole, ale reálne sú s vami na hornom poschodí, len sa bojí, aby náhodou nespadli. Chlapci toto "nepísané pravidlo" woobly models konečne oficiálne zadefinovali. Jednoducho ak sa vám ta nezmestí bejska, tak aby stála a nespadla, tak tam nestojíte a basta.


Okraj bojiska

Toto je ďalšie upresnenie pravidiel. Model nemôže prechádzať cez okraj bojiska ani kúskom svojej bejsky.


Vyskakovanie zo zničeného transportu

Jednotky, ktoré vyskočia zo zničeného transportu, nemôžu toto kolo chargovať. Jednoducho sa dávajú dokopy z otrasu z výbuchu. Ničiť si tak transport (pomocou plazmy) vo svojom kole, aby ste sa dostali k nepriateľovi čo najbližšie už nemá význam. Upozorňujem, že toto pravidlo platí len na kolo, v ktorom dôjde k zničeniu transportu.


"FLY" keyword je (takmer) v plnej sile

Lietajúce jednotky sa dočkali počas fungovanie 8. edície rôznych zmien, prevažne znížení efektivity. Aprílový balíček pravidiel vracia FLY jednotkám efektivitu . Teda aspoň čiastočne. FLY jednotka už môže chargovať cez iné jednotky (ako keby tam nestáli) a cez nízky terén ako ruiny, barikády, potrubie atď. No pri chargi na budovu (s kľúčovým slovom BUILDING) sa už počíta aj vertikálna resp. vzdušná vzdialenosť. Pohyb takto obmedzený nie je a FLY jednotka sa môže pohybovať bez počítania vertikálnej vzdialenosti. Traja Blood Angels kapitáni s kladivami sa majú na čo tešiť.


Aircraft modely

Jednotky, ktoré majú FLY keyword a majú minimálny nariadený pohyb za kolo dostávajú automaticky AIRCRAFT keyword. Ďalšie pravidlo pekne upresnilo pohyb peších jednotiek v okolí modelu s AIRCRAFT keyword. Jednotky sa môžu pohybovať pod takýmto lietajúcim modelom, ako keby tam nebol. Nemôžu však pod takýmto modelom skončiť svoj pohyb a ani bližšie ako 1 palec od jeho bejsky.


Re-deploy jednotiek

GW upresnilo situáciu ohľadom znovu- umiestnenia jednotiek. Takéto jednotky sa touto akciou považujú za pohnuté a teda sú ovplyvnené všetkými pravidlami vyplívajúcimi z tohto stavu (heavy zbrane atď.) Znovu vyloženie jednotiek tiež môže aktivovať reakčné stratagemy ako Auspex scan, Early warnings overrides atď.


Bolter discipline pravidlom!

Pred nedávnom GW zverejnilo nové beta pravidlo s názvom Bolter discipline. Pravidlo posilnilo Imperiálne a Chaosácke jednotky používajúce akékoľvek zbrane obsahujúce slovo bolt. Beta pravidlo sa týkalo jednotiek s kľúčovým slovom INFANTRY, TERMINATOR, DREADNOUGHT, HELBRUTE, CENTURION, BIKER a VEHICLE. Tu nastalo k menšej zmene. Pravidlo už všeobecne platí, ale vynechali z neho kľúčové slovo VEHICLE.

Jednotka s kľúčovým slovom (uvedeným vyššie) využíva Rapid Fire boltovej zbrane aj ked nie je na polovičnej vzdialenosti, ale v predchádzajúcej Movement Phase stála na mieste. Pekný bonus. V prípade armády DEATHWATCH sa musí hráč rozhodnúť, či využije špeciálnu muníciu alebo toto nové pravidlo.


Stratagem Prepared Positions

Stratagem predstavený hráčom ako beta pravidlo na jeseň 2018 sa dostáva do platnosti. Jedná sa o stratagem za 2CP, ktorý druhému hráčovi umožní dať všetky jeho jednotky do krytu. Tento trik nefunguje pre jednotky s kľúčovým slovom AIRCRAFT a TITANIC. Taktiež neplatí pre fortifikácie.


Získavanie CP

Mašinéria regenerácie a získavanie CP je v 40k veľmi obľúbená taktika. Preto vznikol tento doplnok k pravidlám, ktorý limituje získavanie CP. Teraz môžete získať len 1 CP za kolo pri využití vlastnosti Warlorda, Psychic power alebo Relicu. Taktiež nemôžete využiť získanie CP pred začiatkom hry. Toto pravidlo sa netýka Moment Shackle, Sevent - fold Chant a Twilight Warlord trait. Rovnako to neplatí na stratagemy ako Feeder Tendrils a Agents of Vect.


Taktická rezerva

GW jasne definuje pravidlá taktických rezerv. Za taktickú rezervu sa teraz považuje všetko, čo sa nepoloží na stôl počas deploy phase. Je jedno, či sa to teleportuje, je vo webway alebo to priletí na jumppackoch. Takéto jednotky môžu prísť na stôl až v druhom kole a minimálne polovica vašej armády musí byť na stole pri deployovaní (vrátane jednotiek začínajúcich v transporte). Na stole by mala byť tiež položená minimálne polovica z ceny vašej armády. Jednotky ktoré sa neobjavia na stole do konca tretieho kola sú považované za zničené.


Ďalších zmien sa dočkali jednotlivé frakcie a armády. Na tie sa pozrieme neskôr v ďalšom článku. Nerfovacie kladivo sa dotklo Imperial Knights a Aeldarského mixu.



6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page