top of page
  • Writer's pictureMartin

Elites - Xenos pod lupou

Updated: May 16, 2019

Rozšírenie pre Kill Team s názvom Elites je za rohom a Games Workshop sa rozhovoril o jednotlivých frakciách. Poďme sa spolu pozrieť na frakcie patriace do kategórie Xenos. Ak by vás skôr zaujímali démoni a plody warpu, určite si pozrite detaily o Chaose.


Asuryani

Aeldari dostanú nové atribúty podľa zvoleného Craftworldu. Chcete sa držať v pozadí a v bezpečí? Altaitoc bude pre vás ten pravý atribút. Pridajte k tomu Cameleoline Cloak vašich Rangerov a nepriateľská streľba bude dúfať v 6-tky. Vaše modely budú "akože" v kryte ak sú 12 a viac palcov od nepriateľa. Vyššie spomínaný plášť dáva súperovi ďalší postih -1 na hit v shooting phase ak je model s týmto plášťom v kryte.

Atribút Iyanden zas udrží Aeldarských bojovníkov v pohotovosti aj za extrémnych podmienok. Nerve test pre týchto bojovníkov budete hádzať len D3 (namiesto D6)


Asuryani dostanú aj poriadne posily v podobe elitnej jednotky Wraithguard a Wraithblades. Majú T6 a 3W! Silnou možnosťou na boj na blízko budú dva typy Aspect Warriorov - Howling Banshees a Striking Scorpions. Ďalšie posily pre Asuryanov sú dvaja Commanderi - Spiritseer, ktorý okrem silných Psychic powers dokáže posilňovať svojou Spirit Mark aurov aj okolitých Wraithguard a Wraithblades.

Alaitoc kill team si môže pridať do armády legendárneho Rangera - Illic Nightspear. Ten disponuje silnou sniper rifle - Voidbringer. Okrem toho je tento Commander extrémne pohyblivý a ovláda unikátnu taktiku, vďaka ktorej dokáže strieľať so smrtiacou efektivitou.

Po použití tejto taktiky (stojí 2CP) dostáva Illic Nightspear status READY a pre účel streľby sa ignoruje jeho pohyb (ako keby sa v Movement phase vôbec nehýbal). Nedostáva tak postih -1 na hit pri streľbe so svojou Heavy 1 zbraňou - Voidbringerom (nesmie byť však shaken). Jeho ďalšou výhodou je, že je automaticky na 3. úrovni. Jeho bonus za 3. úroveň dáva protivníkovi v shooting phase -1 postih na hit a injury hod, ak je Nightspear v kryte.


Drukhari

Drukhari sa dočkajú tiež nejakej tej špecializácie. Hovorím samozrejme o pasívnych bonusoch vyplývajúcich z voľby Kabalu, Wich kultu alebo Haemonculus Covenu (avšak len modely s kľúčovým slovom dostanú priradenú výhodu). Fanúškovia zbraní s krátkym dostrelom (blasterov, blast pistol a shredders) si určite vyberú the Kabal of the Obsidian Rose. Tento vlastnosť umožňuje bojovníkom ignorovať postih pri paľbe na dlhú vzdialenosť.

Ak je váš kill team plný bojovníkov so zbraňami na blízko, ideálne je priradiť ich k the Coven of Twelve. Všetky ich zbrane dostanú bonus -1AP.

Haemonculus Covens prichádza spolu s elitným bojovníkom Wrack a Grotesque. Každá táto elitná jednotka disponuje 5+ invulnerable save a minimálne 3 útokmi. Navyše ich sprevádzajú nebezpečné Incubii a Mandrakes. Za zmienku tiež stojí schopnosť Shrouded from Sight, ktorá týmto bojovníkom dáva značnú výhodu. Protivník dostane postih -1 na hit a model s touto schopnosťou má 5+ invulnerable save. 


Harlequins

Harlequini si budú môcť vybrať formu masky. Ak plánujete svoj kill team zamerať na boj na blízko, určite sa spojte s Frozen Stars - toto spojenie vám dá navyše jeden útok pri boji na blízko v prvom kole boja a to ak s týmto modelom chargujete, ste chargnutý, alebo dokonca keď vykonáte Heroic Intervention Commander Tactic.

Ak preferujete rýchlosť a manévrovanie, Soaring Spite vám umožní využiť streľbu naplno aj pri pohybe. Všetky pištole sa považujú v kole, v ktorom model advancuje, ako Assault 1 zbrane a model nedostane postih na hit, keď s takouto zbraňou strieľa.


Necrons

Hráči Necronov sa môžu tešiť na Dynastie. Jednou z predstavených dynastii je Novokh. Táto dynastia umožňuje vašim modelom hádzať ešte raz všetky neúspešne hody na hit vo Fight phase, ak ste s modelom chargovali, boli chargnutý, alebo ste vykonali Heroic Intervention Commander Tactic.

Druhou odhalenou dynastiou je Nephrekh. Táto dynastia umožňuje modelom hádzať ešte raz D6 pri určovaní pohybu pri advancovaní. Navyše tieto modeli ignorujú pri pohybe terén a ostatné modely - ako keby tam nestáli.

Necron kill team ďalej rozšíria jednotky Lychguard a Triarch Praetorians. Ich životnosť by im mal zabezpečiť štít a 4+ invulenrable save. Samozrejme bude možnosť vybaviť tieto jednotky smrtiacou warscythe. Triarch Praetorians zas disponujú prastarou necronoskou technológiou - Gravity Displacement Pack, ktorá im dáva schopnosť lietania. Skombinujte to silným arzenálom na blízko a máte extrémne nebezpečný mix.

Orks

Orkovia si budú môcť zvoliť svoju Clan Kultur. Hráči preferujúci brutálnu silu pri boji na blízko sa môžu tešiť na Goffs klan. Každá nemodifikovaná 6 pri hádzaní na hit generuje ďalší útok, ktorý cieľuje rovnakého nepriateľa a používa tú istú zbraň. Takto vygenerovaný útok nemôže ďalej generovať útoky.

Ak by vaši orkovia preferovali strelné zbrane, môžete ich pridružiť ku klanu Bad Moons. príslušníci tohto klanu hádžu ešte raz 1 pri hitovaní v shooting phase.

Orkovia tiež dostanú prístup k novým datasheetom jednotiek ako Nob, Meganob a Flash Git. U Meganoba sa môžete tešiť na 2+ Save. Okrem toho sa rozšíri arzenál tejto frakcie - Power klaws, kombi-weapons a pre jednotku Flash Gitz to bude brutálna zbraň - Snazzgun.

Do Kill Teamu zavíta nový Commander -Boss Snikrot. Bude to Commander automaticky na 3. úrovni so špecializáciou Legendary Hunter. Okrem toho bude posilňovať okolité jednotky Kommando so svojou Aurou. Aura za 1CP vám umožní prehadzovať hodené 1 pri hitovaní. Aura funguje len vo Fight phase.


T'au Empire

Hráčov T'au Empire čaká výber Septu, ktorý bude reprezentovať ich štýl hrania. Klasika z 8. edície sa tak dostáva aj na bojisko Kill Teamu - Streľba v Overwatch na 5+.

Ak preferujete jednotku Fire Warrior Breacher a ich zbrane na kratšiu vzdialenosť, určite sa potešíte z Farsight Enclavi. Budete môcť prehadzovať 1 na hit a wound pri streľbe na cieľ, ktorý do 6 palcov.

Najhorúcejšou novinkou bude však príchod nového, skutočne silného Commandera - XV8 Crisis Battlesuit. Tam sa môžete pripraviť na lietajúcu jednotku s pohybom 8, ktorá disponuje ničivými zbraňami a podpornými systémami (ako plasma rifle a target lock). Games Workshop nezabudol ani na Krootov. Rozšírenie Elites pridá do armády T'au Kroot Carnivores, ktorého úloha bude tlačiť sa dopredu a ukázať, že táto armáda dokáže bojovať aj na blízko.

Podporný systém Target Lock umožnuje modelu streľbu z Heavy zbraní bez postihu za pohyb, streľbu z Assault zbraní bez postihu za Advance a streľbu z Rapid Fire zbraní aj po Advance, ale s postihom -1 na hit.

To samozrejme nie je všetko. ďalším novým Commanderom bude XV85 Enfoncer Battlesuit. Tento Commander má jeden z najlepších profilov, s akým sa môžeme v tejto expanzii stretnúť. Pozeráte sa tu na ONE MAN ARMY.

Legendárna postava známa ako Darkstrider sa pridá do Kill Teamu. Tento nový Commander ovláda až dve Aury, ako napríklad Structural Analyser. Táto aura dáva bonus +1 k hodu na wound pre modely, ktoré sú 6 palcov od Darkstridera v Shooting phase a útočia na jeden Darkstriderom viditeľný a zvolený model.

Tyranids

Rovnako ako ostatné frakcie, aj Tyranidi sa dočkajú istej rôznorodosti podľa herného štýlu, ktorý preferujete. Môžete sa teda tešiť na rôzne Hive Fleets. Napríklad taký Hive Fleet Behemoth vám umožní prehadzovať hody na charge. Budete si tak poistiť chargovanie pre každý model.

Ak si však chcete zvýšiť šancu na prežitie, určite zvolíte Hive Fleet Jormungandr. Modely s touto schopnosťou sú vždy v kryte. Prichádzajú o túto schopnosť (do konca kola) iba ak vykonali Advance alebo charge.

Rozšírenie Elites prinesie do tejto armády jednotku Tyrand Guard - perfektná možnosť ako si ochrániť Commandera. Ďalšia jednotka je Hive Guard, ktorý nosí obrovský Impaler cannon, alebo je vyzbrojený super rýchlymi pazúrmi Raveners (ak by sa vám viac pozdával boj na blízko). Vďaka Impaler cannonu dokážete strieľať aj na nepriateľské modely, ktoré nevidíte. Má to však maličký háčik. Na hit budete vždy potrebovať 6.

Pre milovníkov Lictora sa do Kill Teamu pridajá jednotka Deathleaper. Nepriateľský Commander má už nebude robiť vrásky na čele. Schopnosť IT'S AFTER ME! vám dovoľuje prehadzovať útočné hody na hit a wound vo Fight phase, ktoré cielia nepriateľského Commandera.

Genstealer Cults

Cult Creeds dajú týmto mutanto-mimozemským hybridom parádne výhody. Napríklad Twisted Helix je ideálna voľba pre Kill Teami zamerané na boj na blízko. Tento Cult zvýši každému modelu Strength o 1 a navýši jeho Advance o 2 palce.

Druhým príkladom je The Bladed of Cog Cult Creed. Táto schopnosť dáva modelom dokonca až dva bonusy. Každý váš model získava Invulnerable save 6+ a model, ktorý už Invulnerable save má si ho vylepší o jedna (na max 3+). Druhým bonusom je zrušenie postihu za pohyb a streľbu s Heavy zbraňami.

Veľkou posilou bude skutočne rôznorodý a bohatý zástup Commanderov. Kill Team rozšíri Commander Sanctus, Kelemorph, Nexos, Biophagus, Locus a Clamavus. Každý jeden nový Commander bude disponovať svojou vlastnou taktikou alebo aurou. Príkladom je Genomic Enhancement (Commander Biophagus). Táto jeho schopnosť neuveriteľne vylepšuje jednotku Aberrant. Tento trik sa používa na konci Movement phase. Biophagus musí byť na bojisku a nesmie byť shaken. Vyberiete si Aberranta zo svojho Kill Teamu, ktorý je 2 palce od Biophagusa a do konca misie mu vylepšíte Strenght, Toughness a Attacks o jedna! Touto taktikou nemôžete vylepšiť rovnakého Aberranta dva krát.


Toto bol prehľad príkladov a Xenos noviniek z rozšírenie Elites. V budúcom článku sa pozrieme na novinky, ktoré rozšíria Chaosácku časť sveta Kill Team.


4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page