top of page
  • Writer's pictureMartin

Vojna o Oerthu - Kapitola 1. - Prvý kontakt

Belariusovu do hladka oholenú tvár osvetľovalo zelenkasté svetlo datatabletu. Zelené oči mu poletovali zľava doprava. Mlčky čítal riadky rozkazu a informácie o misii, ktorá ho čakala. Hovoriť však o informáciach bolo silné slovo. Z rozkazu od Watchmastera sa dozvedel len súradnice narušenia bezpečnostného koridoru v opustenej, okrajovej časti posledného mesta Oertiss. Nevedel však kto alebo čo narušilo bezpečnostnú sieť poplašných zariadení. Sklonil datatablet a prehovoril k služobnému servitorovi vo svojej izbe.

"Upozorni môj tím. Červený kód. Stanicu opúšťame 13:00. Hangár A3. Plná výbava a munícia navyše."

"Rozkaz, pán môj." reagoval svojim rezonujúcim hlasom servitor. Hlas vychádzal z kovovej dierkavej dosky, ktorú mal implantovanú namiesto úst. Dolnú časť nahého tela mu tvorili hrubé káble a drôty visiace zo stropu. Servitor tak pripomínal vztýčeného hada vychádzajúceho z útrob stropu.

Belarius si prehrabol krátke plavé vlasy a stisol gombík na stene. Kovové dvere pred ním sa otvorili a jeho pohľad dopadol na pripravený čierny power armor. Niekoľko servo rúk po stranách armoru ožilo.


Kaleb si utrel krv z úst a usmial sa. Ezekial mu úsmev opätoval. Obaja stáli polonahí v tréningovej klietke. Pomaly krúžili po aréne a premeriavali si jeden druhého. Kaleb dobre poznal svojho protivníka. Bol od neho o hlavu vyšší, na pohľad svalnatejší a rýchlejší. Ezekial bol jeho nový brat, pridelený do jednotky len niekoľko mesiacov dozadu. Ezekial patril k jednotkám Primaris. Novej posile Impéria. Kaleb v ňom však videl strateného brata, spolubojovníka a priateľa. Nebol to len nejaký tajomný bývalý príslušník kapituly Dark Angels. Ezekial bol ako čerstvo narodený služobník Impéria, odbremenený od prekliatia starých čias. Ezekial bol pre Kaleba výzva. Pravidelne spolu trénovali v klietke a dokazovali si navzájom svoje bojové schopnosti. Ezekial bol na tom síce fyzicky lepšie, no Kaleb bol šikovnejší, obratnejší a hlavne prefíkanejší.

Ezekial sa vyrútil dopredu s cieľom využiť svoju veľkosť a váhu. Kaleb jeho krok predpokladal a spravil jednoduchú vývrtku, čím sa ocitol za chrbtom protivníka. Neváhal. Vyskočil a zavesil sa svojmu protivníkovi ľavou rukou na krk, pričom pravou ho rukou neprestával do boku. Ezekial využil svoju hrubú silu a prudkým ťahom prevrátil Kaleba pred seba. Ten sa zvalil na chladnú, oceľovú dlážku klietky. Ezekial ustúpil k okraju klietky a ťažko dýchal, držiac sa za červený bok. Kaleb vyskočil okamžite na nohy, pripravený k útoku.

"Dobre chlapci! Dosť bolo tancovania!" Ozval sa hrubý, chrapľavý hlas. Hlas patril Torovi Lytanusovi, kedysi príslušníkovi Imperial Fists. Tor mal na sebe svoj bojom skúšaný power armor. Čierna farba zbroje kontrastovala s jeho dokonale hladkou bledou hlavou. Cez rameno mal prevesený milovaný frag cannon, zdobený desiatkami namaľovaných lebiek.

"Pohyb! Máte 50 minút na prípravu. Hangár A3 a zobrať náboje, čo vám ruky stačia!" Zvesil si kanón z ramena a dodal: "nevieme, čo nás tam čaká." Potom ukázal dvojici v klietke chrbát a za zvuku servomotorov power armoru pomaly odkráčal.

Kaleb a Ezekial sa na seba pozreli s úsmevom na tvári.


Belarius pozoroval z kokpitu Corvus Blackstar mihajúce sa ruiny kedysi bohatého mesta. Leteli práve ponad zvyšky civilizácie okrajových, opustených častí ťažobného mesta Oertiss, poslednej bašte civilizácie na planéte.

"5 sekúnd do výsadku seržant," ozval sa hlas pilota cez praskajúcu vysielačku.

Belarius sa otočil a rýchlo premeral stav posádky. V nákladnom priestore lietajúceho transportu sedeli 4 muži. Elita pozbieraná z rôznych kapitúl. To najlepšie, čo mohlo Impérium poskladať v boji proti nechutným Xenos, kacírom a Chaosu. On sám bol príslušníkom Blood Angels a nových posíl Impéria označených menom Primaris. Do pozície seržanta sa však dostal len pred nedávnom. Rady Deathwatch sa na planéte stále zmenšujú a Watchmaster prijal prvú vlnu posíl v podobe Primaris Space Marines veľmi rád. Belarius sa ujal vedenia svojho kill teamu tak ako to mal zakódované v sebe. No stále cítil, že si musí zaslúžiť úctu svojich mužov. Nesmie ich sklamať.

Najbližšie k nemu sedel Tor Lytanus. Jeho pravá ruka a príslušník Imperial Fists. Bol to starší a skúsený bojovník, ktorý zažil desiatky konfliktov a bojov. Tor cítil, že sa potrebuje nový seržant o niekoho oprieť, a tak sa stal jeho oporou a radcom. Oproti Torovi sedel Anagar Ghol. Červený blesk križujúci malé žlté pole na jeho ľavom náramníku mu vždy pripomenul komu patrí jeho srdce. White Scars milovali rýchlosť, nekonečné planiny a lov. Anagar sedel so sklonenou hlavou a šepotom opakoval modlitbu k Emperorovi a svojmu Primarchovi. Zadnú časť tvorila dvojica - Kaleb a Ezekial. Od príchodu Primaris posíl, boli títo dvaja nerozlučná dvojka. Stále sa doberali, provokovali a vtipkovali. Aj teraz rozoberali nejakú nezmyselnú debatu o munícií a jej efekte po zásahu. Kaleb bol členom kapituly Black Templars a patril medzi najmladších bojovníkov Deathwatch na stanici. Napriek svojmu veku bol skvelý bojovník a svoju zanietenosť k ochrane Impéria dokázal už nespočetne veľa krát. K dokazovaniu mu slúžil frag cannon. Ezekial patril k Dark Angels. No nezdieľal ich tajomnosť a vďaka tomu si aj získal v tíme dôveru.


Keď sa usadil prach, videli len chvost transportu Corvus Blackstar, ako sa stále viac a viac vzďaľuje. Belarius nemusel nič hovoriť. Jeho tím tvorili najlepší bojovníci Impéria. Každý presne vedel čo má robiť, kde má stať a kam sa má pozerať. Kill team sa rozptýlil na okraje pozostatkov starých, zničených budov a kryl všetky ulice križovatky.

"Hlásenie!" prehodil seržant do voxu.

"Stále nič. Na skeneri nič nie je seržo," reagoval na výzvu Comms špecialista Ezekial a očami sledoval údaje prehrávané priamo do prilby.

"A to som si myslel, že bude aspoň pár zárezov," zahundral Kaleb spoly pre seba a spoly pre svojho brata v zbrani, Ezekiala.

Belarius vyšiel z krytu a prikročil k Torovi.

"Čo si o tom myslíš?"

"Niečo tu je. Cítim to v kostiach. Niečo nás sleduje." Odvetil Tor stále pozorujúc okolité zrúcaniny.

Ticho, ktoré nasledovalo, prerušili zvuky výbuchov statickej elektriny. Všade okolo nich sa mihali energetické projektily. Všetci sa pritlačili k stenám rozpadávajúcich sa budov.

"Viete, čo máte robiť! Tor so mnou! Ezekial a Kaleb krycia paľba! Anagar pravé krídlo!" Zakričal seržant Belarius do voxu. Viac rozkazov dávať nemusel. V ten okamih si uvedomil proti čomu stoja. Na druhej strane križovatky poletovali 3 drony. Ich telo pripomínalo disk s anténou. Na spodnej časti mali pripevnenú dvojicu pulzných zbraní. Pohybovali sa zľahka a vydávali pri tom jemný bzukot. Za nimi sa behom sekundy objavila ďalšia silueta. Belarius postavu ihneď rozpoznal. Bol to XV25 Stealth Battlesuit. Bojový polo-automatizovaný oblek schopný narúšať priestor, vďaka čomu dokázal byť pre ľudské oko neviditeľný. Okolo jeho bojového obleku praskala statická elektrina. Seržant ho tak mohol vidieť v plnej kráse. Veľký rotačný kanón zavesený na podporných mechanizovaných "svaloch" hľadal svoj cieľ.

Belarius a jeho muži stáli proti prieskumníkom T'AU Empire - Xenos, s ktorými planéta Oertha hraničila. Mnohí sa pýtali, kedy sa objavia na planéte a kedy začne vojna o Oerthu. Belarius si práve uvedomil odpoveď. Vojna o Oerthu začala!

Zdroj obrázkov: BoLS, WH40k fandom

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page