top of page
  • Writer's pictureMartin

Vojna o Oerthu - Prológ



Cassius Apollon sedel na najvyššom poschodí strážnej veže Watch Station, ktorá sa týčila vysoko nad ulicami ťažobného mesta Oertiss na planéte Oertha. Cassius sledoval svojim ľudským okom scenériu mesta plného tovární, gigantických ťažobných strojov a tisícoviek dlhých komínov. Komíny produkovali každú sekundu tony odpadu, ktorý trávil ovzdušie zaživa a vytvárali tak vlastný skazený ekosystém oblakov, dažďa a končiaceho planetárneho života. Mesto Oertiss bolo poslednou baštou "života" na planéte. Nerastné suroviny planéty sa pomaly vytrácali v neustálom, neustupujúcom a efektívnom procese ťažby imperiálnych strojov. Mesto nikdy nespalo. Stroje pracovali celý deň a celú noc. Oertiss bolo kedysi najväčšie mesto na planéte. Teraz sa však stiahlo do samotného stredu a miesta bez efektívnej ťažby a úžitku sa premenili na opustené vraky civilizovaného sveta. Bola to pustina, ktorú tvorili zničené budovy, opustené továrne a prázdne ulice bez života. Oertha umierala a Cassius vedel, že nebude dlho trvať a smrť sa dostane až k jeho strážnej veži.


Cassius sedel na masívnom železnom kresle, zakutý do svojho starého power armoru. Jeho dávnu históriu mu pripomínal pravý náramník, na ktorom sa mohol pýšiť bielym znakom Ultramarines na modrom pozadí. Tento znak lemovali zlaté krídla orla. Na veľkej hrudi mal znak Inkvizície so zlatým listami a ľavý náramník mu zdobila klasická ikonografia kapituly Deathwatch. Sedel takto každý deň a sledoval svet pod sebou. Interiér veže bol plný zelených monitorov, blikajúcich prístrojov a voxových zariadení. Tu a tam sedel pri strojoch slúžiaci servitor napojený sadou káblov v hlave. Okolo kresla poletovali servo-lebky s holo-grafickými projektormi a ukazovali strážcovi nové dáta. Všetko slúžilo jednému účelu. Watch Station musela strážiť a bdieť nad celou planétou. Nič nesmelo uniknúť pozornému syntetickému oku Cassiusa. Všetky údaje mu slúžiaci servitory posielali priamo do oka. Každý deň takto sedával na kovovom kresle na vrchole strážnej veže a každý deň pozoroval dianie na planéte a okolitom vesmírnom priestore. Na vrchole strážnej veže už prežil viac ako 100 klasických ľudských rokov. Bol Watchmaster, ktorý nikdy nespí a nedovolí, aby čokoľvek ohrozilo zvyšky života na tejto planéte.


Cassius si dobre uvedomoval polohu planéty a hranicu Impéria, ktorú Oertha tvorila. Táto ťažobná planéta stála na hranici imperiálneho vesmíru a TA'U Empire v systéme Jericho. Bola to len otázka času kedy sa objavia prvé nepriateľské jednotky s nárokom na zvyšné bohatstvo planéty. TA'U Empire však nebol jediný problém. V pustine starého mesta sa začali objavovať ďalší Xenos. Nájazdnícke klany zelenokožscov rozoberali všetko, čo ostalo v opustených oblastiach mesta. Ich útoky na osídlené okrajové časti sa stále zintenzívňovali a keď sa jednotkám Deathwatch podarilo zničiť jeden klan, objavili sa na inom mieste dva. Bolo to ako bojovať proti bájnej Hydre. Skazené prostredie, skorumpovaná planetárna vláda a temnota kyslých mrakov nepridávala na nálade a miestna konkláva Inkvizície mala čo robiť, aby eliminovala kulty uctievajúce bohov Chaosu. Oertiss bola už len stokou kedysi bohatého sveta, ktorý krvácal. Milióny ľudí sa tlačili v úzkych uliciach umierajúceho mesta. Každý bojoval s každým o práva ťažiť posledné bohatstvo planéty. V uliciach sa hovorilo, že mesto stojí pokope už len vďaka vôli samotného Emperora. Druhou tvárou mesta bola sieť baní a tunelov pod jeho povrchom. Hovorilo sa, že tunely dosahujú jadra planéty. Bolo to nekonečne bludisko chodieb a jaskýň, ktoré tvorili vlastný svet. Nikto presne nevedel, aké veľké je podzemie. Nikto ho nikdy nezmapoval. V podzemí vládli technici a inžinieri Adepta Mechanika. To oni každý deň rušili stovky ťažobných podzemných kolónií a súčasne zakladali stovky nových, ktoré boli bližšie k bohatstvu planéty. Existencia posledného mesta Oertiss stála na tenkom ľade a Cassius vedel, že ju musí strážiť, aby sa milióny ľudí nikdy nepotopili pod tento ľad. Emperor mu zadal túto úlohu a on bol rozhodnutý ju splniť. Buď sa mu to podarí alebo pri jej plnení umrie. Vôľa Boha-Emperora musí byť vykonaná bez ohľadu na cenu, ktorú to bude stáť.


Odrazu jeden z monitorov strážnej veže zasvietil na červeno. Servo-lebka priletela pred Cassiusa a na holo-grafickom panely sa objavili červené runy. Tieto runy dobre poznal. Došlo k narušeniu sektoru 356-21-5. Aktivoval vox a prehovoril.

"Seržant Belarius. Pripravte svoj Kill Team. Máme tu červený kód!"



88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page