top of page
  • Writer's pictureMartin

Nečakaný nepriateľ - DW vs. TS

Updated: Apr 15, 2019

Comms špecialista Ezekial sa nedokáže spojiť so strážnou vežou a nedokáže povedať, čo spôsobuje narušenie voxovej komunikácie. Seržant cíti, že niečo nie je v poriadku. Prikáže tak spočítať stav munície a pripraví svojich mužov na dlhý pochod k najbližšej voxovej veži. Uprostred cesty ich však zastavilo intenzívne pískanie v ušiach, praskanie statickej elektriny a oslepujúci výbuch. Kill team seržanta Belariusa sa vrhol do krytu sledujúc nečakanú hmlu prevaľujúcu sa pomedzi ruiny opustených budov. Pár okamihov na to kráčali z hmly mohutné postavy zlato-modrých power armoroch s vysokými helmami. Belarius a jeho muži sa museli postaviť odvekým zradcom ľudstva a Emperora - mocným Thousand Sons.


Misia: Take Prisoners (Matched play mission)

Úlohou bolo získať kritické informácie od nepriateľa (zajatím nepriateľského modelu). Bolo potrebné poraziť nepriateľa v boji na blízko, pričom sa ho podarilo zajať iba ak nebol iný nepriateľský model do vzdialenosti 2 palce. Každý takto zajatý vojak mal hodnotu 1 víťazného bodu. Líder mal hodnotu 3 víťazných bodov. V prípade remízy, vyhral tím s menšou bodovou hodnotou.



Deathwatch "Belarius's" kill team (99b) (Martin- ja)

Líder

Intercessor Sergeant (Bolt rifle, Powersword) 22b (Nicodemus Belarius - Blood Angels)

Špecialiti

Intercessor Gunner (Bolt rifle, Auxiliary grenade launcher, Auspex) 21b - Comms (Ezekial Seraphus - Dark Angels)

Veteran Gunner (Deathwatch frag cannon) 21b - Demolitions (Tor Lytanus - Imperial Fists)

Veteran Gunner (Deathwatch frag cannon) 21 b - Heavy (Kaleb Ikarion - Black Templars)

Zvyšok

Veteran (Boltgun) 14b (Anagar Ghol - White Scars)



Thousand Sons "Brotherhood of the Warpflame" kill team (100b) (Tomáš)

Líder

Aspiring Sorcerer (Force staff, Warpflame pistol) 18b (Ankhu Anen)

Špecialiti

Rubic Marine Gunner (Soulreaper cannon) 20b - Heavy (Imhoden Takar)

Rubic Marine (Warpflamer) 20b - Demolitions (Rehati Seth)

Tzaangor (Brayhorn) 10 b - Comms (Zuxok)

Zvyšok

Rubic Marine (Inferno boltgun, Icon of Flame) 17b (Baste'q Kallisa )

Tzaangor (Tzaangor blades) 7b (Xarg)

Twistbray (Tzaangor blades) 8b (Xsnozrog)


Scouting Phase

Po chvíľke rozmýšľania sme si obaja vybrali číslo 6 (streľba na nepriateľský model, ktorý by sa pohol pred začiatkom hry). Náš výber v Scouting Phase teda nemal žiadny efekt a mohli sme sa vrhnúť do rozmiestňovania kill teamov (Deployment).


Deployment

Deployment prebehol veľmi rýchlo a obaja sme si prilepili všetky modely pekne na seba do rohov bojiska. Žiadne hlboké taktické rozmiestnenie sa nekonalo. Samozrejme, Tomáš dal svojho démonického Tzaangora s Brayhornom (Comms)Rubic Marine Gunnerovi (Heavy) so soulreaper cannonom (3 strely, AP -3 a dostrel 48 palcov je doslova warpova nechutnosť, ktorej by sa mal každý báť ). Ja som postavil svojho Veteran Gunnera z kapituly Black Templars (Heavy) po boku brata Ezekiala (Comms). Demolitions špecialista (Tor Lytanus z Imperial Fists) stál na okraji skupiny pripravený k behu.



1.KOLO

Movement Phase

Tomáš vyhral iniciatívu a presunul svojho Rubic mariňáka s warpflamerom (Demolitions) do strednej, najväčšej budovy. Dostal sa na dostrel k celej mojej skupine. Heavy so soulreaper cannonom sa pohol do lepšieho krytu sprevádzaný Tzanngorom (Comms). Rubic Marine s Flame ikonou sa pohol spolu s démonmi k strednej budove, aby kryl ich postup.

Svoju Movement phase som sa snažil trošku vytrikovať a podarilo sa mi bezpečne chárgnuť Rubic mariňáka s warpflamerom (bol mimo jeho zorného uhla, uff) mojim Veteránom z kapituly White Scars. Za ním nasledoval zbesilý charge Primaris seržanta Belariusa s power swordom. Seržant sa musel postaviť tak, aby bol najbližší model k Tomášovmu kúzelníkovi a Flame ikone. Primaris seržant má dva životy, takže riziko smrti z protivníkovej Psychic phase bolo menšie. Plán bol jasný - poraziť osamoteného Rubic mariňáka a ukoristiť víťazný bod v prvom kole. Môj vlastný Demolitions (Tor Lytanus) sa rozbehol s prstom na spúšti a dostal si do hľadáčika frag cannonu dvoch nepriateľských démonov. Deathwatch Bratia (Comms a Heavy) sa presunuli tak, aby videli na všetky modely na stole.


Psychic Phase

V tejto fáze sa naplnili moje najhoršie obavy. Tomášov Aspiring Sorcerer sa spojil s temnou silou warpu a úspešne zoslal Psybolt, a tým udelil 1 mortal wound môjmu Primaris seržantovi. S tým som, samozrejme, počítal. No nepočítal som s úspešným hodom šestky na Flame ikonu a udelením ďalšieho mortal woundu. Na rade bol Injury roll. Tomáš použil svoje warpom posvätené kocky a hodil 5! Primaris seržant a líder môjho tímu sa zvaľuje na zem v nekonečných bolestiach!


Shooting Phase

Rubic Marine Gunner namieril soulreaper cannon na Ezekiala (Primaris Intercessor Gunner - Comms špecialista) a nenecháva nič na náhodu. Používa stratagem "More bullets" a vystrelí tak 4 salvy. Démon po jeho boku ho podporuje (Comms s bonusom +1 k hitu) a Primaris Intercessor nemá šancu odolať náporu paľby (hádzanie šestky sa nekoná). Na Injury roll sa opakuje päťka a Ezekial sa dostáva mimo hry v prvom kole (dvaja vyradení na mojej strane). Ešte to nevzdávam a plánujem svoju pomstu. Demolitions s frag cannonom (Tor Lytanus z Imperial Fists) rozdelí svoju paľbu medzi dvoch démonov (2 krát po 4 útoky). Prvý Tzaangor vyfučí do warpu, druhého fragy len škrabnú a  Tomáš si užíva svoj úspešný hod na démonický Invurable save (opäť hod na 5+). Všetky ďalšie strelecké útoky končia neúspechom a Shooting phase končí.


Fight Phase

Deathwatch Veterán a prekliaty Rubic mariňák si vymieňajú údery, no obaja ostávajú nezranení. Pôvodný plán nevyšiel.


Morale Phase

Nič sa nedeje. Bojujeme ďalej. Deathwatch má stále nádej a silnú morálku.


2. KOLO

Movement Phase

Iniciatívu vyhrávam ja. Comms špecialista - Primaris Intercessors Gunner s granátometom sa posadí na zadok, oprie bolt rifle o ruiny a pripraví sa k paľbe. Anagal Ghol ostáva v súboji na blízko. Demolitions špecialista s frag cannonom si dáva ready, pripravený k paľbe. Tomáš posunie svojho Rubic marine Gunnera so soulreaper cannonom na dohľad od Kaleba s frag cannonom. Twistbray charguje Deathwatch Veterána, ktorý už bojuje na blízko. Aspiring Sorcerer spriada nitky warpu a chystá sa čarovať. Postaví sa tak, aby bol najbližšie ku Torovi (Heavy špecialista). Rubic mariňák s Flame ikonou nasleduje pokyny Sorcerera a zameriava rovnako tak na  Tora Lytanusa (Demolitions špecialista).


Psychic Phase

Aspiring Sorcerer zakúzli úspešne ďalší Psybolt a Tor dostáva 1 mortal wound. Injury roll opäť dopadne katastrofálne (Tomášove šestky ma už začínali v tom čase rozčuľovať). Pprichádzam tak o tretieho bojovníka (Demolitions špecialistu). Flame ikona zacieli Anagora, ktorý bojuje na blízko, no neuspeje.


Shooting Phase

Prvý strieľa Veteran Gunner - Kaleb. Jeho primárnym cieľom je pekelný Aspiring Sorcerer. Bohužiaľ obidva výstreli miniem a nepomôže mi ani re-roll. Rubic Marine Gunner našťastie nevidí žiadny cieľ a tak si len popiskuje a obzerá oblaky. Jeho démonický partner Tzaangor (Comms) mu leští jeho ... prastarý power armour. Žiadne strieľanie medzi zápasníkmi na blízko neprebieha.


Fight Phase

Boj začína a vlastne aj končí útokom démona Twistbraya. Ten prerazí power armour môjho Deathwatch Veterána, zraní ho a ešte ho aj vyradí z boja. Tomáš získava prvý víťazný bod. Démon sa následne posunie 3 palce smerom k môjmu poslednemú Deathwatch Veteran Gunnerovi. Kaleb vyriekne modlitbu k Emperorovi a prichystá sa k poslednémiu odporu.


Morale Phase

Modlitba pomohla! Kaleb nepodľahne panike a pokračuje v boji. Dobre však vie, že jeho šance na víťazstvo sú takmer nulové (To isté si uvedomujem aj ja :D).


3. KOLO

Movement Phase

Vyhrávam iniciatívu a ostáva mi jediné. Je len jediná šanca na výhru. Kaleb musí úspešne chargnuť Aspiring Sorcerera a zniesť ho z povrchu planéty. Tento plán by mi zabezpečil 3 víťazné body a teda šancu na výhru. Veteran Gunner úspešne chargol Sorcerera. Následne je chargnuty Twistbrayom. Dúfal som, že bude pri mne stáť Emperor a Twistbray neuspeje v chargi. Očividne sa pozeral do iného kútu Galaxie. Movement sa končí postupným obkľúčením skupinky bojujúcej na blízko. Rubic mariňáci sa prišli pozrieť na finálny boj.


Psychic Phase

Aspiring Sorcerer udelí Kalebovi 1 mortal wound. Injury roll tentokrát nevyšiel a Kaleb si odnáša len flash wound.  Flame ikona našťastie zlyhá.


Shooting Phase

Nič sa nedeje :) v zničených uliciach okrajovej časti mesta Oerthiss nastalo ticho pred búrkou.


Fight Phase

Kaleb zaútočil so silou leva, zúrivosťou tigra a odvahou pantera. A ... zlyhal. Aspiring Sorcerer sa len hrôzostrašne zasmial a sledoval ako Twistbray zasadil smrtelnú ranu poslednému protivníkovi, ktorý mu stál v ceste.


Záver

Hra proti Thousand Sons bola veľmi zaujímavá a súčasne skutočne ťažká. Na stole bolo niekoľko nebezpečných cieľov a môj zlý focus fire ma stál celú hru. Prvotný plán vyzeral veľmi dobre, no nevyšiel kvôli Flame ikone (a Tomášovím modrým kockám). Prísť v prvom kole o lídra bolo viac ako nešťastné a zníženie zisku command bodov veľmi nepríjemné. Aspiring Sorcerer musí byť cieľ číslo jedno, nasleduje Rubic Marine Gunner so soulreaper cannonom a potom už len podľa chuti. Ďalšia moja chyba bolo zlé využitie špeciálnej Deathwatch munície. Využíval som najčastejšie "Hellfire round"(2+ na wound roll). To mi však nepomohlo proti jeho schopnosti "All is Dust" (2+ na save roll proti zbraniam s D1). Proti tejto vlastnosti sa jednoznačne hodia viac "Kraken bolt" (+6 na dostrel a AP-1) alebo "Vengeance round" (-6 na dostrel a AP-2). Ďalším trikom v rukáve by mohli byt Power swordy (2 body za AP-3) a natlačiť sa nepriateľovi priadne na telo.

Každopádne Tomáš sa focusoval presne a efektívne. Odstránil mi podporu a lídra v prvom kole. Potom už nasledovalo len dočisťovanie. Skvelá hra, ktorá ma veľa naučila a potvrdila mi, že výplody warpu staré 10000 rokov netreba podceňovať.

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page